5 zaken die je online marketing moet bevatten voor een vlotte verkoop

communicatie marketing sales Feb 05, 2022

Heel wat ondernemers zullen deze situatie wel herkennen: met volle moed, gedrevenheid en enthousiasme ben je eraan begonnen. Je hebt gekozen om je eigen weg te gaan. Je eigen baas, je eigen vrijheid.

Je ziet het succes voor je en dat kan je wel smaken. Je start met je ideeën uit te werken en vorm te geven. Dan ben je op een moment gekomen dat het tijd is om je product of dienstverlening te verkopen.

Als starter of eigenaar van een KMO, ben je vaak nog zelf verantwoordelijk voor heel wat taken in je bedrijf. De marketing van je bedrijf en het aanbieden zijn daar enkele van.

Echter zijn er heel wat kennis en inzichten je nooit aangeleerd. Ondernemen is namelijk geen specifiek vak in het onderwijs en ook al is dit niet voor iedereen het geval, de kans is zeer groot dat de mensen in je nabije omgeving het ook nooit geleerd hebben. Advies vragen aan hen zal je dus meer tegenwerken dan dat het je vooruit zal helpen (ook al geven ze dat advies met de beste bedoelingen).

Feit is, je ontbreekt de praktische kennis om op een goede manier je (online) marketing uit te bouwen. Daardoor ga je minder snel dan dat je werkelijk zou willen.

Ondernemen en groeien doe je met vallen en opstaan

Ja en neen…

Je kan inderdaad heel goed uit je uitdagingen en fouten leren. Iedereen onderneemt actie op zijn of haar eigen manier. Daaruit zal je snel leren wat werkt en wat niet.

Echter, zelf uitpluizen wat de beste modellen en processen zijn in marketing en sales kost je handenvol geld om 3 redenen:

  1.  Je verliest tijd.

Time is money. Hoe cliché. Iedereen kent het, slechts enkelen begrijpen het.
Ik wil dit zelfs nog sterker verwoorden: ‘tijd is veel meer waard dan geld.’ Het is de enige eindige hulpbron waar je niet meer kan van kopen. Tijd is letterlijk “het leven” en wat we doen met die tijd bepaalt de kwaliteit van ons leven.

  1.  Je verspilt energie.

Eén ding is zeker, alles zelf uitpluizen zal een hoop zorgen met zich meebrengen. Dit heeft te maken met de werking van het menselijk brein. Eén minder goede gedachte creëert honderden nieuwe negatieve gedachten en dat kost je ontzettend veel energie.

  1.  Je misloopt heel wat klanten.

Hoe langer je zoekt naar oplossingen, hoe minder klanten je binnenhaalt. Daardoor misloop je heel wat klanten, dus ook inkomen. Geld is het bloed van je onderneming. Het zorgt dat je de facturen kan betalen en dat je kan investeren in verdere groei.

De meest gemaakte fout

Ga niet denken dat je eerst een volledig uitgewerkt product of dienstverlening moet hebben, een mooi logo en een website met een prachtig design.

Dit gedrag komt voort uit de gedachte: “Het moet goed zijn en er goed uitzien voor ik kan verkopen.”

Uitstelgedrag wordt geboren uit perfectionisme

Een mooi logo en prachtige website is leuk om te hebben maar is niet wat er voor zorgt dat je verkoopt.

Plaats je product of dienstverlening steeds in de markt vóór je het ontwikkelt. Dat zorgt ervoor dat je weet hoeveel vraag er naar is én kan in sommige gevallen al zorgen voor cashflow.

5 onderdelen van een goede online marketing

 

1.     Duidelijke communicatie

Duidelijke communicatie is de absolute nummer 1 in marketing. Dit is letterlijk het fundament, je marketing valt of staat met dit onderdeel.

Mensen kopen je product of dienstverlening door het lezen of horen van woorden en zinnen waardoor ze zich aangetrokken voelen. Het is belangrijk dat mensen weten welk probleem je helpt op te lossen waardoor zij succes kunnen ervaren.

Op basis van ons bewezen 4-delig framework, creëer je teksten die je doorheen je volledige marketing doortrekt: merkverhaal, website, e-mailcampagnes, advertenties, sociale media berichten, etc.

2.     Website

Een website moet zorgen voor  nieuwe instroom van klanten. Helaas is dat voor heel veel bedrijven niet het geval. Ze hebben hun website zelf gemaakt of deze uitbesteed aan een webdesigner.

Je website moet de juiste opbouw hebben en mensen aanzetten om actie te ondernemen. Net daarom zijn de juiste teksten zo belangrijk.

Vaak hebben websites een hoge “bounce rate”. Dat wil zeggen dat bezoekers op je website komen en deze verlaten zonder een actie te ondernemen. Het hoge percentage is makkelijk te verklaren: bezoekers moeten binnen de 10 seconden weten wat je voor hen kan betekenen. Als dat niet het geval is, verdwijnen ze en zoeken ze verder.

Door gebruik te maken van de juiste teksten in een aantrekkelijke opbouw, los je dit probleem zo op. Zorg dus eerst voor de juiste teksten, voor je jouw website bouwt of laat bouwen.

3.     Leadgenerator

Een leadgenerator, leadmagneet, freebie of weggever is een stukje kennis die je weggeeft in ruil voor de naam en het e-mailadres van je ideale klant. Het dient als middel om te bepalen of iemand je ideale klant is én je competentie te bewijzen. Daarnaast zorgt dit steeds voor een verhoging van vertrouwen.

Een goede leadgenerator ligt steeds in lijn met je aanbod. De personen die hun gegevens achterlaten in ruil hiervoor, steken letterlijk hun hand op aan te geven dat ze geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt.

4.     Mailing

Van zodra je e-mailadressen van je ideale klanten ontvangen hebt is het tijd om ze verder waardevolle informatie te bezorgen. Als het goed is, weet je ondertussen dat de ontvanger van je e-mails het probleem heeft waar jij een oplossing voor hebt. Het echte doel van mailing is om potentiële klanten te herinneren dat jij hun probleem kan helpen oplossen en dat je er bent als zij er klaar voor zijn.

5.     Call-To-Action

Je moet mensen steeds op een duidelijke manier inspireren om actie te ondernemen. Je moet steeds duidelijk verwoorden wat je van iemand verwacht.

Als je dit niet doet, zullen mensen niet bij je kopen. Het is verbazingwekkend hoeveel bedrijven niet duidelijk om de verkoop vragen. Je zou versteld staan van hoeveel verkopen je misloopt omdat klanten te hard moeten zoeken om te kopen wat ze willen en zoeken.

Wat zijn je volgende stappen

Implementeer deze 5 zaken in je marketing en je zal resultaat zien. Neem deel aan onze Marketing Execution workshop en je zal zelfs nóg meer resultaat zien.

Stop met het verspillen van je kostbare tijd. We helpen je graag met de groei van je bedrijf.

Be Great,

Joachim

GET THE FREE GUIDE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

BEZORG HET MIJ

FREE TRIAL

Neem een kijkje, krijg 24 uur toegang.

We haten SPAM. We zullen je informatie nooit verkopen, om welke reden dan ook.