10 geboden van marketing: het beste product of de beste marketing?

marketing monetization sales Jun 14, 2022

Hebben bekende merken écht de beste producten of diensten?

Marketing, het is wat – iedereen spreekt erover én iedereen doet het. Maar doe jij er ook alles aan om het best gekende te verslaan?

Alles wat ik in deze blog vertel zijn zaken waar ieder gerenommeerd merk, bedrijf, product of dienst voor de volle 100% op heeft ingezet. En mét resultaat. Want stel, je staat in de winkel en je kocht nooit eerder een mondspoelmiddel, welk kies je dan? Juist ja, het merk dat je het meest ziet, hoort en dus ook kent.

 

Geld volgt aandacht

Als je weerstand hebt om aandacht naar je toe te trekken dan moeten we een manier vinden om daar voorbij te komen. Wij houden niet van aandacht integendeel, we willen ook helemaal niet in het middelpunt van de belangstelling staan, behalve wanneer het aankomt op promotie.

Het is jouw taak om de visie en missie van je bedrijf met de wereld te delen. Doe dat als die nieuwe ‘Rising Rock Star’. Zorg dat mensen je kennen. Zorg dat ze weten wie je bent en wat je doet. Verras ze, inspireer ze, motiveer ze, entertain ze. Trek de aandacht naar je toe en we garanderen je dat mensen naar je toe zullen komen in plaats van dat jij ze zelf één voor één moet gaan zoeken. 

Het best gekende verslaat ALTIJD het beste

We kunnen makkelijk duizenden voorbeelden geven waarmee we bewijzen dat dit klopt.

Heeft McDonalds de beste hamburgers? Heeft Starbucks de beste koffie? Is Coca-Cola een goed product voor jou? Iedereen kent de naam, dus hebben deze bedrijven miljarden aan omzet. Ze investeren enorme bedragen aan marketing wat resulteert in aandacht en het verspreiden van hun brand.

Vraag jij je soms af waarom fastfood en andere ongezonde voeding het beter doet dan gezonde voeding? Analyseer even hun marketing en je zal het direct begrijpen.

Heb je een concurrent waarvan je denkt, “hoe is het mogelijk dat ze zoveel verkopen? Wat ze hebben is niet half niet zo goed als wat ik te bieden heb.” Maak dan even de vergelijking tussen hoe vaak potentiële klanten hen zien verschijnen en hoe vaak dezelfde potentiële klanten jou zien.

Ga ervan uit dat niemand het ziet

Ga er altijd, maar dan ook altijd van uit dat niemand ziet wat je doet. Ga er altijd van uit dat niemand je telefoontje gezien heeft, of de voicemail hoorde die je achtergelaten hebt. Ga ervan uit dat ze de-mail die je verzonden hebt, nooit gelezen hebben. Ga ervan uit dat ze je advertentie nooit gezien hebben, dat ze je video nooit bekeken, dat ze je content niet hebben gelezen. Klinkt gek niet?

Wel, ga er altijd van uit dat je ‘eenrichtingverkeer communicatie’ aan voeren bent. Het maakt niet uit of je reeds een e-mail hebt verzonden, een bericht plaatste of een voicemail achterliet. Ga niet mee in het limiterende denken van anderen dat iets ‘niet hoort’. Velen zeggen dat het advies: “Ga ervan uit dat niemand het ziet”, verkeerd is. Wij verkondigen dit luid en duidelijk. Da’s pas tegen de maatschappij ingaan, niet?

Stel je voor, je hebt net een e-mail verzonden om je nieuwe product of dienst te promoten en op het moment dat je ontvanger deze aan het lezen was, staat er iemand aan de deur. Het maakt niet uit wat er gebeurd... mensen ervaren afleiding, scrollen weg en vergeten wat je stuurde.

Herhaling is key!

Aandacht is de meest waardevolle valuta

Wat zou je het liefste hebben? Een netwerk dat één miljoen koppen telt of één miljoen euro?
Als je weet dat aandacht de meest waardevolle valuta is, dan kies je voor het netwerk van één miljoen. Mensen die je kennen, je vertrouwen én waar je producten en diensten kan aan promoten.

Aandacht is de enige valuta die elke andere verslaat. Het maakt niet uit of het goud, geld, kameel, marmer of een ander middel is om te handelen. Aandacht overtreft deze allemaal.

TIP: Zorg ervoor dat je de aandacht trekt van je potentiële ideale klant, inspireer, motiveer en geef waarde. Je zal merken, je ideale klant zal je zien als de go-to persoon en de rest zal volgen.

Herhaal succesvolle acties

Dit is waarschijnlijk één van de geboden die we het minst naleven. We zijn namelijk steeds op zoek naar meer, beter en anders. Maar, wanneer iets werkt, waarom zou je het dan laten voor wat het is? Wanneer iets werkt, doe het opnieuw. Never change a winning team! Gaf je een webinar die je mooie resultaten opleverden? Doe het opnieuw, en liefst zo kort mogelijk op elkaar.

Ja, je leest het goed. Je gaf net het webinar en moet het nu inderdaad opnieuw doen. De reden daarvoor is dat je aanwezigheid bij het bereikte aantal personen nog fris in het geheugen zit, en ze dus warmer zijn voor je aanbod. En onthou: slechts 30% van je inschrijvingen komen effectief opdagen. Dus de eerste keer behaalde je mooie resultaten, we garanderen je, de tweede keer wordt nog beter. Wil jij die extra omzet? Ik geloof van wel, herhaal dus de actie.

P.S.: Verander niets aan de manier waarop. Veranderingen worden té vaak en té snel uitgevoerd. Verander niets, doe het gewoon opnieuw.

Snelheid is belangrijker dan kwaliteit

You’ve got to bring in the speed!

Wacht niet tot het af is. Lanceer je idee, je nieuwe dienstverlening of je nieuw product. Zorg dat het 70% klaar is. Het eerste wat je dan moet creëren is een plaats waar je mensen naartoe kan brengen zodat ze meer informatie kunnen raadplegen, gegevens kunnen achterlaten, de betaling in orde kunnen brengen, …, nog vóór het product of de dienstverlening 100% klaar is.

Denk maar aan de pre-orders en pre-launches van boeken bijvoorbeeld, het gebeurd steeds meer dat er gewerkt wordt met pre-orders. Het zorgt voor omzet en dat creëert ruimte voor jou als ondernemer. Of vergelijk het even met je gsm. Hoe vaak krijg je de melding dat er een update klaar staat? Na lancering bijna dagelijks, wekelijks, maandelijks… Er zijn voortdurend veranderingen. Het feit is: er zal nooit een gsm op de markt gebracht worden die 100% perfect is. We leven namelijk in een wereld waar consumenten testen en feedback geven.

Stel jezelf niet te veel vragen en geef angst geen tijd. Doen wat je moet doen aan een hoog tempo is belangrijker. Want geloof ons, ontwikkelingen staan nooit stil.

Marketing is belangrijker dan sales

Wat is marketing?

Marketing zorgt voor zichtbaarheid en aandacht. Zichtbaarheid en aandacht voor je brand, product of dienst. Taken die behoren tot marketing zijn: contentcreatie & planning, e-mailing, landingspagina's ontwikkelen, offline marketing, etc.

Wat is sales?

Het closen van de deal. Het doel van sales is om de zichtbaarheid en aandacht om te zetten naar een verkoop (lees: geld). Om sales te genereren is opvolging van de prospect één van de belangrijkste taken die er zijn.

Sales en Marketing gaan hand-in-hand. Maar, in onze snelle digitale wereld is “Marketing Senior To Sales”. Marketing zorgt voor zichtbaarheid (stap 1), Sales zorgt ervoor dat die zichtbaarheid omgezet wordt naar geld. Wanneer niemand je bedrijf, product of dienst kent, zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet verkopen.

FEIT: Begrijp ons niet verkeerd, verkopers (sales representatives) doen ook vaak aan marketing. Cold-calling, is een van die voorbeelden waarbij de verkoper zorgt voor de eerste kennismaking met het bedrijf, product of dienst.

Frequentie komt voor en zorgt voor perfectie

Misschien herinner jij je nog de eerste keer dat je een bericht plaatste op je social media. Of de eerste keer dat je een video moest opnemen. De belichting zat niet zo goed, het geluid was niet super, kortom je wist niet goed wat je moest doen.

Ga niet mee in de gedachte dat iets eerst perfect moeten zijn. Ga niet denken “Wat gaan mensen niet van mij denken als ik dit zeg.” Of “ Gaan mensen me wel nog leuk vinden als ik dit post op mijn feed?”, “Het is nu te laat, ik post het morgen wel.” Of “Het is avond, ik zal morgen wel sturen?” Stop met twijfelen en doe het!

Uiteraard gaan er zaken zijn die niet van de eerste keer goed gaan… Misschien krijg je wel de ‘social media police’ op je nek (Social Media Police: mensen die je vertellen wat kan en wat niet). Laat je niet tegenhouden. Doe wat je moet doen, you’ve got a business. Toon jezelf en wat je te bieden hebt. In the end zal data je vertellen wat werkt bij je doelgroep en wat niet, maar data verzamel je door actie te ondernemen.  

TIP: Gebruik bij het maken van content nieuws dat in je omgeving of in de maatschappij leeft en link het naar jouw product of dienstverlening.

Niet één ding kan een deal verpesten

Er zijn altijd meerdere redenen waarom een verkoop niet doorgaat. Het is nooit één ding op zich. De reden waarom we dit zeggen is omdat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken, iets ‘verkeerd’ te zeggen of ervoor moet zorgen dat iedere vorm van je content perfect moet zijn. Als het je lukt om de aandacht te grijpen, zullen mensen kijken, luisteren of lezen…

TIP: Zoek steeds redenen waarom je iets gaat doen in plaats van redenen te zoeken waarom je het niet zou doen. Denk altijd, hoe kan ik ervoor zorgen dat dit werkt.

Wees omnipresent

Wees overal aanwezig met het bericht dat je met de wereld wil delen. Op ieder platform waar je ideale klant aanwezig is.

TIP: Tegenwoordig zijn er super waardevolle apps die jou kunnen helpen bij social media planning.

Maak niet dezelfde twee fouten die de meeste ondernemers maken:

  1. Denken dat je dit niet nodig hebt.
  2. Denken dat het onmogelijk is voor jou.

Deze apps zorgen ervoor dat content maken en verspreiden super eenvoudig gaat! Niet langer denken ‘ik moet NU posten’, gewoon plannen en klaar. Jij bent overal aanwezig én wint tijd. Win-Win!

Technologie die je kan helpen:

Mailprogramma’s: Mailchimp, Kajabi (all-in-one)

Contentplanners: Willow, Eclincher

Automatische transcript: Sonix, Otter

 

Wat zijn nu je volgende stappen?

Pas deze 10 geboden van marketing toe en we garanderen je resultaat.
Sterker nog, als je deze blijft inzetten, garanderen we dat klanten op termijn
naar je toe zullen komen in plaats van dat je zelf op zoek moet gaan.

Wil jij weten hoe je dit kan implementeren en optimaliseren specifiek in en voor je bedrijf?

Plan een gratis marketing analyse – en we bekijken samen hoe jij je marketing en sales voor jou laat werken.

Plannen kan via deze link: 
https://calendly.com/ambiate-joachim/businessaudit 

Be Great,

Joachim Dero
Co-founder Ambiate & Grant Cardone Licensee

 

Deze blog bevat de 10 geboden van Marketing.
Deze blog is gebaseerd op de inzichten van Grant Cardone.
Deze informatie kan toegepast worden op ieder bedrijf en ieder niveau.  

Wist je dat wij een geweldige content-podcast hebben: https://www.ambiatenow.com/podcasts/scaleup-podcast/episodes/2147747801

Beluister via de link of abonneer je via je favoriete podcastplatform (Spotify, Google of Apple)

 

Opgelet: bij vermelding van producten of diensten insinueren of beoordelen wij deze als noch goed of slecht. Voorbeelden worden louter ter illustratie toegepast en wijzen niet op een beoordeling van kwaliteit. 

GET THE FREE GUIDE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

BEZORG HET MIJ

FREE TRIAL

Neem een kijkje, krijg 24 uur toegang.

We haten SPAM. We zullen je informatie nooit verkopen, om welke reden dan ook.