Knal je omzet met monetization

aanbod marketing monetization sales strategie Jun 17, 2022

"Iedereen doet aan marketing, slechts enkelen doen aan monetization.” 

En toch is dat laatste iets wat iedereen zou moeten doen. Het niet doen zorgt er namelijk voor dat je:

  • geld op tafel laat liggen
  • geld verspilt aan zaken die je (nog) niet nodig hebt voor resultaat

Wanneer een strategie minder resultaten oplevert dan verwacht, zijn we steeds op zoek naar anders én beter, want het huidige 'werkt toch niet'. Bij Ambiate geloven we oprecht dat je iedere strategie werkend kan maken voor je doelgroep én jezelf. 

Het effectief extreem rendabel maken van je onderneming, is iets waar iedere ondernemer met bezig zou moeten zijn. Ik vergelijk het steeds met een installatie van zonnepanelen, daar wil je toch ook maximaal rendement uit halen?
Als deze bedekt zijn met een laag stof, zal dat nooit lukken.

Als je marketing, sales en aanbod in stukken en brokken gecreëerd zijn en nauwelijks aan elkaar hangen, is dit alsof je strategie bedekt is met een laag stof waardoor je niet het maximale rendement haalt. 

En weet je, ik begrijp het. Internet staat boordevol tegenstrijdige informatie en nieuwe 'shiny objects'.

Heel vaak hebben we het over marketing, maar waar het uiteindelijk om draait is monetization.

Moneti-watte? 

Monetization, zo belangrijk maar zo onbekend. Onze definitie luidt als volgt: 

"Monetization is een optimale samenwerking van je marketingstrategie, je aanbod en je salesproces."

Klinkt eenvoudig, niet?

Optimalisatie is de motor van bedrijfsgroei en start steeds bij de analyse van 3 pijlers. De strategie van monetization toepassen zorgt zelfs voor een conversieverhoging tot 30% zonder extra tijdsinvestering, enkel en alleen door te investeren in optimalisatie van je marketingstrategie, aanbod en salesproces. 

Nogmaals, vergelijk het met zonnepanelen. Je wil ook dat die energie optimaal wordt gebruikt en dat die investering opbrengt. Én dat lukt alleen als je alles op een juiste manier benut. 

De pijlers van monetization

De pijlers binnen de monetization strategie zijn marketing, sales en aanbod. Even een korte toelichting:

Marketing zorgt voor visibiliteit

Het doel van marketing is om (online) zichtbaarheid of aandacht te creëren voor je brand, product of dienst. 

Marketing is meer dan alleen aanwezig zijn op social media. Al is dit hetgeen waar de meeste ondernemers wél vanuit gaan. Marketing delen we op onder 3 categorieën: online - direct - netwerk. 

Voor het bepalen welke vorm jij nodig hebt en waar jij aanwezig moet zijn, dien je weten wie je perfecte klanten zijn en waar ze zich bevinden. Dit is meer dan enkel man - vrouw of jong - oud. specificeer wie je helpt. Doe dat op basis van je eigen missie, visie, bedrijfswaarden en value proposition. 

Sales zorgt voor verkoop  

Het doel van sales is om die visibiliteit en bekendheid, om te zetten naar een verkoop van je product of dienst. Sales is een ander belangrijk onderdeel binnen de monetization strategie. 

De bedoeling van een salesstrategie is dat deze zorgt voor een vlotte verkoop: eenvoudig en toegankelijk voor je klant maar ook voor jezelf. Follow-up is hier één van dé belangrijkste zaken! Later in het artikel leg ik je dit uit aan de hand van een heel gericht onderwerp. 

Je aanbod

Je aanbod is je waardeladder. Het hebben van een waardeladder zorgt ervoor dat je meerdere mensen kan helpen op verschillende niveau's. Denk maar aan personen die je hoofdproduct niet nodig hebben, maar eerder een beperkt aandeel. Heb je een alternatief? Een waardeladder gaat van gratis naar je duurste product/dienst. 

Een belangrijk aspect bij je aanbod is het creëren van een passieve stroom. Ben je binnen je aanbod in staat om een recurrente stroom in te richten? Een passieve stroom van een dienstverlening kan bijvoorbeeld, het creëren van een online programma zijn (eenmalig te betalen). Een passieve stroom voor een product kan dan gaan over een abonnement voor maandelijkse levering van supplementen, bijvoorbeeld.

Optimalisatie is de sleutel voor je succes 

Door optimalisatie toe te passen zorg je voor meer inkomsten en win je dus aanzienlijk (+30%) door het volledige proces aan kleine percentages. 

Het kan goed zijn dat je deze 3 pijlers al beheerst, maar ze nog niet optimaal inzet. Daar laat je systematisch percentages liggen. Optimalisatie is ervoor zorgen dat je zo efficiënt mogelijk van koude lead naar doorverwijzende klant (ambassadeur) gaat. Vlot van punt A naar B, laat het me even praktisch voorstellen aan de hand van een voorbeeld: een gratis webinar!

Stap 1: marketing optimalisatie

Start met het bepalen wat je doel is, wie je ideale klant daarvoor is en waar je die doelgroep van ideale klanten het beste kan bereiken. 

Van zodra je dit weet, kan je inzetten op de eerste pijler binnen de monetization strategie: marketing. 

Het webinar dat je organiseert is online marketing en is een vorm van content. Je geeft waarde gratis weg met als doel enerzijds je zichtbaarheid te vergroten maar evenzeer om een product of dienst te verkopen. Hoe gaan we concreet onze doelgroep bereiken? Bepaal de social media kanalen waar je gaat promoten, voorzie een landingspagina waar ze meer informatie kunnen vinden en zich kunnen registeren. Heb je een bestaande mailinglijst waar je ideale doelgroep zich in bevindt? Stuur een promotiecampagne uit naar deze lijst (en ja, ook naar je bestaande klanten :-) )

Optimaliseer je marketing, ga na of je alle kanalen neemt die nodig zijn en wees aanwezig, bij voorkeur dagelijks. Maak content gerelateerd aan je onderwerp en zorg voor variatie, maak gebruik van geschreven teksten, video's, blogs, infographics, ... alles om je waarde en boodschap te verspreiden om registraties te ontvangen.

Stap 2: sales optimalisatie

Het is zo dat de conversieratio van een kosteloos webinar ligt op 30%. Wat wil zeggen dat 30% van de registraties effectief komen opdagen op het webinar. Laat ons zeggen dat je 30 personen zich registreerden voor je webinar. (goed gedaan👏 ) En hier stoppen bij de meesten de strategieën. 

Het doel is nu om zo veel mogelijk van deze registraties effectief in je webinar te krijgen en dus het conversiepercentage te verhogen. 

Het grootste probleem hierbij is dat er vaak gedacht wordt: "Het is zo éénmaal zo.", "Dit werkt niet zo goed.", "Ik maak mijn webinar betalend en zal zo zorgen dat er meer mensen komen opdagen." Well, think again.

Zoals ik al vertelde, de grootste fout die gemaakt wordt bij het organiseren van een webinar is dat de focus louter gelegd wordt op het behalen van registraties. Het échte werk begint vanaf het moment dat iemand zich registreerde.

Opvolging is de sleutel tot succes. En opvolging zal zorgen voor een hogere conversieratio.

Deze opvolging gaan we afstemmen op je doelgroep. 

Mailing:

1. stuur herinneringsmails, doe dit vlak na de registratie, 1 dag voor het event, 4 uur voor het event en 15 minuten voor het event. Stuur in iedere mail de gegevens voor het event mee, alsook de link.

2. Stuur waarde mails. Blijf de geregistreerde personen voeden met content, wek hun interesse en trigger ze naar het event. Doe dit door lichte en luchtige waarde gedreven content te geven gerelateerd aan het onderwerp.

Social Media:

Heb je mensen persoonlijk uitgenodigd voor je webinar? Ga in gesprek via social media en verwijs en herinner ze ernaar. 

Wat na het webinar? 

Promoot je je product of dienst rechtstreeks in je webinar of niet? Verkoop je een duurder product of dienst en is er meer nodig dan enkel een webinar, bied tijdens het webinar een gesprek aan en benader vervolgens de aanwezigen om deze in te plannen.

Wat met de no-shows? 

Natuurlijk zal je nog steeds te maken hebben met personen die uiteindelijk toch niet aanwezig zijn op je webinar. De meest gemaakte fout is dat we deze 'klasseren' als ongeïnteresseerd. Doe dit niet, ook hier kan je nog steeds waardevolle connecties, zichtbaarheid én zelfs verkopen uit genereren. Stuur je lijst van geregistreerden die niet aanwezig waren een mail met de boodschap "wat jammer dat je er niet bij was, bij deze bezorg ik je alsnog een replay". Door gebruik te maken van specifieke programma's ben je in staat om je data te checken. Hierdoor kan je zien wie effectief de download deed, en wie je dus nog kan benaderen voor je product of dienst. 

Stap 3: aanbod optimalisatie

Natuurlijk willen we allemaal ons hoofdproduct verkopen. Maar doorheen de reis is het mogelijk dat sommigen van de trein stappen of vallen (oeps). Ook deze mensen kan je helpen. Door je aanbod te optimaliseren en een waardeladder uit te werken heb je producten die zowel binnen budget als binnen waarde (wat ze nodig hebben) vallen. 

! Uiteraard behoort het webinar tot een groter geheel, maar dit voorbeeld geeft heel mooi weer hoe je het monetization proces kan implementeren in je onderneming. Uiteraard is de optimalisatie voor ieder bedrijf specifiek en zal deze ook case per case beoordeeld moeten worden. 

 

Optimalisatie zorgt dus voor succes. Het is de motor van bedrijfsgroei en start steeds bij de analyse van 3 pijlers. De strategie van monetization toepassen zorgt zelfs voor een conversieverhoging tot 30% zonder extra tijdsinvestering, enkel en alleen door te investeren in optimalisatie van je marketingstrategie, aanbod en salesproces. 

Veel succes! 

Sofie Naessens
Co-founder Ambiate

 

Wil jij weten hoe je de monetization strategie kan toepassen binnen jouw bedrijf? 

Plan dan nu vrijblijvend je persoonlijk business analyse in via onderstaande link:

https://calendly.com/ambiate-joachim/businessaudit

GET THE FREE GUIDE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

BEZORG HET MIJ

FREE TRIAL

Neem een kijkje, krijg 24 uur toegang.

We haten SPAM. We zullen je informatie nooit verkopen, om welke reden dan ook.